Van het onderwijs naar het onderwijs

Na de studies milieukunde en biologie en veel reizen, kwam ik ‘bij toeval’ in het onderwijs terecht. Eerst op het Mendelcollege in Haarlem en na een verhuizing op het Baudartius College in Zutphen. Hier kreeg ik alle kansen om samen met collega’s zelf leermateriaal te ontwikkelen en een eigen programma voor het leergebied mens en natuur neer te zetten. Dat beviel me zo goed, dat ik naast mijn baan in een auteursteam voor een uitgeverij ging schrijven. Na een aantal jaren besloot ik de school te verlaten om als onderwijsadviseur aan de slag te gaan bij een educatieve uitgeverij. Een jaar later maakte ik een sprong in het diepe om mijn bedrijf In Actie! te starten. Ik hield me als auteur en eindredacteur bezig met het ontwikkelen van leermaterialen. Daarnaast begeleidde ik docenten bij de implementatie van leermaterialen in opdracht van verschillende educatieve uitgeverijen.

Ik vind het belangrijk dat leermateriaal een goede basis bevat waarmee je je onderwijs kunt vormgeven. Want het onderwijs maak je toch echt zelf als docent samen met je leerlingen. Als bij Mens & Natuur spieren op het programma staat, dan maakt het toch niet uit of leerlingen met een werkboek opdrachten in de klas maken of naar buiten gaan en met elkaar oefeningen doen waarmee ze laten zien welke spieren aanspannen bij welke bewegingen? Bij een klas vol heeft die laatste optie zeker mijn voorkeur!

Ik heb het onderwijs nooit verlaten. Ik ondersteun en train met veel plezier docententeams bij de opbouw van schooleigen curricula, de inzet van actieve werkvormen, het coachen van leerlingen en het ontwikkelen van (digitaal) leermateriaal en toetsen en bij de implementatie van leerplatforms. En ja, bij al deze werkzaamheden begin je altijd bij het concretiseren van de (leer)doelen, dat loopt als een rode lijn door al mijn werkzaamheden.

Wees de verandering die je in de wereld wil zien.

M. Ghandi, 1869-1948